Stadiul propunerii legislative „Legea meșteșugarilor tradiționali din România”

Asociația Centrul Romano de Studii și Dezvoltare Socială în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului a elaborat în cadrul proiectului „Politică publică pentru meșteșugul tradițional” propunerea legislativă intitulată „Legea meșteșugarilor tradiționali din România”. Conform activităților din cadrul proiectului, aceasta a fost înaintată către o serie de parlamentari cu scopul de a fi preluată și introdusă pe circuitul legislativ. La finele anului 2019 proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, fiind inițiat de domnul deputat Petre Florin Manole și susținut de alți 37 de parlamentari ai mai multor partide politice.

Propunerea legislativă prevede reglementarea statutului meșteșugarilor tradiționali, organizarea și funcționarea structurilor reprezentative ale acestora, introducerea unor facilități pentru meșteșugarii tradiționali privind organizarea și participarea la festivaluri, târguri, bâlciuri și alte evenimente unde se pot pune în vânzare produse meșteșugărești tradiționale etc.

Mai multe informații despre propunerea legislativă înregistrată la Senat și despre stadiul în care se află aceasta puteți afla accesând următorul link: https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b561&an_cls=2019 .

Demesul nostru a fost inițiat ca urmare a înregistrării unui declin al practicării meșteșugurilor tradiționale semnalat atât de societatea civilă, cât și de o serie de documente strategice precum Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020 sau Planul de Guvernare 2017 – 2020 în care se subliniază necesitatea adoptării unei legi a meșteșugarilor vizând, în principal, prezervarea și promovarea meseriilor tradiționale în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.